Byplanmøde

i Guldborgsund, Lolland og Vordingborg kommuner 1.-2. oktober 2015

Byregion Fyn

Etableret: 2011 mellem ni kommuner.
Formål: at skabe et stærkt grundlag for vækst i erhvervsliv, bosætning og grøn innovation gennem tæt samarbejde.

Business Region Aarhus

Etableret: 1997 mellem ni kommuner.
Formål: at skabe vækst og jobs, samt fastholde og styrke området som et af Danmarks to førende vækstcentre med international gennemslagskraft.

Business Region North Denmark

Etableret: januar 2015 mellem 11 kommuner og Region Nordjylland.
Formål: at fastholde og udvikle væksten i Nordjylland samt understøtte fremtidig jobskabelse i regionen, blandt andet gennem turisme, internationalt samarbejde og infrastruktur.

Greater Copenhagen

Etableret: 2014 mellem 46 kommuner samt Region Hovedstaden og Region Sjælland, på sigt skånske kommuner.
Formål: at arbejde for at skabe vækst, udvikling og arbejdspladser og internationalt fungere som vigtig modpol til andre konkurrerende metropoler.

Trekantsområdet

Formaliseret: 2007 mellem seks kommuner.
Formål: at samarbejde om vækst og erhvervsudvikling, skal stå stærkt både nationalt og internationalt.

Storbyregion Vest

Etableret: januar 2015 mellem Esbjerg, Fanø og Varde kommuner.
Formål: at stå sammen om at udforske udviklingsmuligheder indenfor infrastruktur, bosætning og erhvervs- og turismeudvikling bl.a. i kommuneplanstrategierne.

Vores regionale liv
Hvad er den regionale by? Mange danskere har et hverdagsliv, der er præget af pendling til jobbet i nabokommunen, fritidsliv i hjemkommunen og shopping og uddannelse andre steder. Egentlig er mange ret regionale i deres adfærd, der går på tværs af klassiske grænser – fx mellem by og land. Vi oplever mange typer regionale flows – pendlere, ressourcer som fødevarer og energi, for ikke at glemme naturfænomener som fx øgede mængder regnvand og havvand, der som bekendt heller ikke respekterer kommunegrænser.

Vores gensidige afhængighed
Der kan være gode grunde til at tænke i funktionelle samarbejder på tværs. Og mange aktører indgår i regionale samarbejder som fx Byregion Fyn, Business Region Aarhus, Business Region North Denmark og Greater Copenhagen – fire nye eksempler, der supplerer Danmarks fem institutionaliserede regioner og kommunekontaktråd. For at gøre de regionale samarbejder til brands i den globale konkurrence om investeringer og erhvervsvirksomheder, må mange aktører spille sammen og komplementere hinandens roller.

Vores instrumenter
Men har vi i dansk planlægning de rigtige instrumenter til at adressere regionale dagsordener? Ledelsen af den regionale by i foregår i dag i netværk og samarbejder på tværs. Og der foregår et spil om magt: hvem bestemmer hvad i de nye samarbejder, og hvilken rolle har politikerne? Det smager af byledelse, samskabelse og netværksplanlægning, der fordrer forhandling og konsensus mellem parterne, mens den formelle beslutningskraft fortsat ligger i de klassiske beslutningsfora.

Så, hvordan kan dansk planlægning håndtere den regionale by?
Det spørgsmål vil Byplanlaboratoriet invitere politikere og embedsmænd til fælles diskussion og refleksion om på Byplanmødet. Med tre værtskommuner – Guldborgsund, Lolland og Vordingborg – vil Byplanmødet ligne et regionalt samarbejde og byde velkommen til en egn, hvor nogle byer oplever vækst, mens andre skrumper.

En egn som i øvrigt ser sig selv som forhave til storbyer som fx København og Rostock, som Femern Bælt-forbindelsen vil forbinde.

Dansk Byplanlaboratorium

Vil du deltage på Byplanmødets markedsplads?

Byplanlaboratoriets fyraftensmøder om Den regionale by