Projekter i det åbne land

Flere projekter og programmer arbejder med problematikkerne i Det åbne land, se nogle af dem herunder.

Fremtidens landbrugsbyggeri

I samarbejde med fem kommuner gennemfører Realdania udviklingsprojekter om kommuneplanlægning for det åbne land under projektet "Fremtidens gårde". Projekterne handler om at afprøve metoder indenfor lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri og jordbrugsanalyse.

 

Læs mere om "Nye metoder til kommuneplanlægning i det åbne land ".

Mulighedernes land

Projektet Mulighedernes land er et samarbejde mellem Realdania samt Thisted, Lolland og Bornholms kommuner. Formålet er at demonstrere og afprøve nye metoder til udvikling i landsbyer og landområder.

Centralt i projektet er en grundig SWOT-analyse, der identificerer mulighederne lokalt i hver kommune.

Tilknyttet projektet er konsulenterne Hausenberg der foruden at bistå med rådgivning og metodeudvikling, også løbende indsamler internationale eksempler på hvordan problematikken håndteres. Center for Skov, Landskab og Planlægning er ligeledes tilknyttet projektet i relation til Landskabskaraktermetoden og landsbyanalyser.

Læs mere om projektets fremskridt i hhv. Thisted, Lolland og Bornholm .

Landistriktsprogrammet

Synonymt med udvikling er etablering af arbejdspladser. Ræsonnementet er at lokalbefolkningen er de nærmeste til at vide hvor mulighederne ligger, og netop derfor skal lokalbefolkningens kreativitet aktiveres. Dette leder frem til regeringens fire mål for landdistrikterne:

  • Flere iværksættere og lokale arbejdspladser i landdistrikterne
  • Stærkere konkurrencekraft i fødevare- og skovsektoren
  • Varierede landskaber, rig natur og rent miljø
  • Attraktive levevilkår i landdistrikterne

Målene er underopdelt i 16 konkrete støtteordninger, læs mere her. Fødevareministeriet har ansvaret for landdistriktsprogrammet har inddelt landets kommuner i fire kategorier; yderkommuner, landkommuner, mellemkommuner og bykommuner. Landdistriktsprogrammet henvender sig til kommuner der ligger i de tre første kategorier, i alt 63 kommuner. Centralt i landdistriktsprogrammet er oprettelsen af lokale aktionsgrupper (LAG’er). Kravet til disse er at; flere kommuner, lokale myndigheder, erhvervsinteresser, foreninger og borger, skal være repræsenteret. LAG’en skal desuden organisere sig som en forening, der skal sørger for at udviklingsstrategier bliver udformet og projekter indstillet til Landdistriktsprogrammet.

Pr 6. juli 2007, er der taget initiativer til LAG’er i 57 ud af 63 kommuner, læs videre her.

Se også Landistriksprogrammets hjemmeside.

 

Plan09s eksempelprojekt om digitale kommuneplaner

Skrevet af:

17.11.08

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania