Antologi om Cittaslow

12 forskere inden for kultur og byplanlægning og en Cittaslow-kok har bidraget til en antologi om "Cittaslow – byudvikling med udsyn og omtanke?".

De 12 bidragsydere tager afsæt i oplæg og diskussioner fra projektets forsker-symposium.
Antologien beskriver aktuelle udfordringer for de danske mellemstore kommuner, og forfatterne giver fra forskellige vinkler bud på faldgruber og muligheder i Cittaslow som strategisk byudviklingskoncept.

Antologien er redigeret af institutleder Johannes Nørregaard Frandsen fra Syddansk Universitet, lektor i kommunal planlægning Jørgen Møller fra Aalborg Universitet og Plan09-projektleder i Svendborg Kommune Helle Juul Kristensen. I begyndelsen af 2010 udkommer antologien i en bogudgave.
Antologiens 12 kapitler er fordelt på fem dele.
Første del er en prolog om "Provinsbyernes udfordringer". Anden del omhandler "Byplanlægning og Cittaslow".
Tredje del sætter fokus på "Livskvalitet og Cittaslow".
Fjerde del handler om "Cittaslow, identitet og involvering" og femte del peger på problematikker i forhold til "Cittaslow og kulturelle strategier".

Antologi i webudgave

Læs her webudgaven af antologien "Cittaslow - byudvikling med udsyn og omtanke?".

indledning af redaktørene (pdf).
NB: Her finder du kildehenvisning gældende for samtlige kapitler i antologien.
• Kapitel 1: Udfordringer for de mellemstore danske bysamfund (pdf) af geograf Bue Nielsen.
• Kapitel 2: Cittaslow i Danmark. Giver det os et brugbart og samlende koncept for dynamisk provinsbyudvikling? (pdf) af Jørgen Møller, tømrer, byggeteknikker og planlægningsarkitekt, lektor i kommunal planlægning, Aalborg Universitet.
• Kapitel 3: Langsom by – Progressivt byudviklingskoncept eller rendyrket nostalgi? (pdf) af Ole B. Jensen, professor i urban teori, Institut for Arkitektur og Design, Aalborg Universitet.
• Kapitel 4: ’Tankefuld’ – En by, der vil det hele! (pdf) af Bo Vagnby arkitekt og byplanlægger, lektor, Institut for Samfunds¬udvikling og Planlægning, Aalborg Universitet.
• Kapitel 5: Livskvalitet og Cittaslow som mål i planlægningen (pdf) af Jens Tonboe, ph.d, dr.scient.soc., professor i sociologi.
• Kapitel 6: 'Hjemme i byen - Har den mellemstore by særlige kvaliteter?' af Johannes Nørregaard Frandsen institutleder, Institut for Litteratur, Kultur og Medier, Syddansk Universitet.
• Kapitel 7: Fra forsamling til spredning. Fra salgssteder til drømmesteder - om identitet, forbrug, tid og rum set i et antropo-sociologisk perspektiv (pdf) af Dominique Bouchet, professor, Institut for Marketing og Management, Syddansk Universitet.
• Kapitel 8: Cittaslow, social kapital og socio-spatial planlægning (pdf) af Gunnar L. H. Svendsen, cand.mag. i antropologi og russisk, ph.d., lektor, Institut for Forskning og Udvikling i Land¬distrikter, Syddansk Universitet,
• Kapitel 9: Involvering af de lokale aktører – Proces og praksis (pdf) af Lene Bak og Johan Bramsen, associerede partnere i Pluss Leadership.
• Kapitel 10: Svendborg – garanteret uden oplevelser? Citybranding, anti-branding og co-branding (pdf) af Karen Hvidtfeldt Madsen, cand.mag., ph.d., lektor i kulturanalyse og kulturformidling, Syddansk Universitet.
• Kapitel 11: Cittaslow – mål eller vej? (pdf) af Søren Møller Christensen, partner, Hausenberg ApS.
• Kapitel 12: Cittaslow og kulturarv i Svendborg (pdf), af Esben Hedegaard, museumschef, Svendborg Museum.
• Kapitel 13: En koks bekendelser til Cittaslow (pdf) af Claus Holm, kok, og indehaver af firmaet Sans og Samling.
Præsentation af antologiens forfattere (pdf).
Cittaslow-chartret (pdf).
Tilbage til Svendborgs projekthovedside.

Skrevet af:

03.12.09

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania