Helhedsplan for Stationszonen

Egt. uden for Plan09-projektet i Hillerød Kommune, men så absolut interessant for dig, der har fulgt med i arbejdet med udbygningsaftaler og partnerskaber. Her er helhedsplanen og bæredygtighedsstrategien for Stationszonen i Hillerød.


Bæredygtighedsstrategien beskriver, hvordan visionerne om bæredygtighed opfyldes.
Helhedsplanen (pdf) beskriver overordnet set hvordan Stationszonen skal planlægges og udvikles baseret på byrum og forbindelser som forudsætninger for at skabe liv i området. Derigennem fastlægges det hvilke aktiviteter, der skal finde sted i de enkelte delområder inden for Stationszonen.

Helhedsplanen forklarer hvilken infrastruktur det vil være nødvendig at etablere for at kunne udvikle Stationszonens fulde byggepotentiale. Omfanget af nødvendig infrastruktur er analyseret i en mobilitetsstrategi og konsekvensanalyse for Stationszonen, hvor afvikling og fremkommelighed for

trafikken ved forskellige udbygningsscenarier er vurderet. Herigennem fastslås det, at det vil være nødvendigt at udbygge området med nye cykelstier, ny broforbindelse ved Hillerød Station, forskudte mødetider blandt uddannelsesinstitutioner, længere vejbaner i de centrale kryds samt enkelte nye svingbaner i centrale kryds.
På den måde vil det stadig være muligt at afvikle trafikken i Stationszonen i myldretiden, hvis der opføres ca. 110.000 etagemeter nyt byggeri til uddannelse, erhverv og boligformål. Infrastrukturprojekterne er beskrevet overordnet set i helhedsplanen, men skal detaljeres yderligere forud for realisering.

Som følge af de nødvendige infrastrukturinvesteringer fastlægger helhedsplanen en etapeinddeling af udviklingen af Stationszonen gennem en rækkefølgeplan. Rækkefølgen baseres på de kommunale muligheder for at løfte infrastrukturinvesteringerne økonomisk. Muligheden for dette placerer flere rammeområder i den sidste del af den 12-årige planlægningsperiode. Koblingen mellem nødvendige infrastrukturinvesteringer og rækkefølgeplanen suppleres i helhedsplanen med en kort beskrivelse af indholdet i frivillige udbygningsaftaler i henhold til Planlovens § 21 b, herunder specifikt deres muligheder for at fremrykke projekter omfattet af rækkefølgeplanen.

Sammenhæng med Kommuneplan 2009

Helhedsplanen uddyber indholdet i Kommuneplan 2009 om Stationszonen og præciserer sammenhængen mellem de forskellige indbyrdes afhængige plantemaer og rammer for lokalplanlægning. Det er i Kommuneplanen, at de bindende planjuridiske rammer fremgår, herunder rækkefølgeplanen. Helhedsplanen er det operationelle dokument hvor interessenter og planlæggere kan se mere detaljeret, hvordan den overordnede planlægning for Stationszonen hænger sammen.

Bæredygtighedsstrategi

Bæredygtighedsstrategien (pdf) for Stationszonen beskriver forudsætningerne for hvordan en bydel kan planlægges og udvikles så den opfylder visionerne om blive en bæredygtig bydel. Den er opbygget af emner der fungerer som forudsætninger for planlægningsarbejdet indenfor Stationszonen. Der arbejdes derudover med en række CO2 scenarier, der skal belyse og underbygge potentialet ved at

designe en by så den er så bæredygtig og CO2 besparende fra begyndelsen som muligt. Sammenlignet med traditionelt byggeri der ikke er stationsnært lokaliseriet vil det være muligt at opnå en besparelse i CO2 udslippet med 1.157 ton årligt, hvis der opføres 40.000 m2 kontor- og uddannelsesbyggeri i Stationszonen, der opfylder denne bæredygtighedsstrategi.

Bæredygtighedsstrategien henvender sig til

  • borgerne, der ønsker at vide mere om forudsætningerne for planlægningen af Stationszonen.
  • planlæggere, der skal udvikle projekter - både konkret inden for Stationszonen og som inspiration i andre planprojekter.
  • den bygherre, der skal planlægge og designe sit projekt i Stationszonen. 

De første anvendelser for bæredygtighedsstrategien har været bidrag til helhedsplanen for Stationszonen samt som opgaveindhold i et parallelopdrag om udviklingen af specifikke arealer i Stationszonen.

Tilbage til forsiden for projektet i Hillerød Kommune.

Skrevet af:

04.12.09

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania