Stafetten på runde i Svendborg

Flyt til Svendborg, hvis du har meninger om, hvad ’det gode liv’ er for dig. Foråret 08 summer af kvalitetsdiskussioner for at indfange holdninger til, hvad ’det gode liv’ betyder.


Ligesom det sete afhænger af øjnene, der ser, så afhænger svaret også af den, der bliver spurgt. Derfor har Svendborg Kommune sendt en Stafet af sted i foråret 2008 med mål om at indkredse opfattelserne af ’det gode liv’. Første runde blev taget med den Store Ledergruppe, hvor samtlige kommunens 180 ledere var inviteret til en eftermiddag med kulinariske oplevelser og mulighed for at diskutere, hvad kvalitet betyder for dem. Læs mere om mødet i 1. runde i marts.

 

2. runde

I april løber 2. runde af staben som dialoger med politikerne. I forbindelse med Svendborgs optagelse som den første danske Cittaslow by har byrådet flere gange diskuteret ’det gode liv’. De overordnede retningslinjer for den svendborgensiske udgave er bl.a. udstukket i planstrategien. Arkitektkonkurrencens vindere for den nye bydel Tankefuld  giver også et indblik i ambitionerne. Stafetten med diskussioner specifikt om Cittaslow-kvaliteter bevæger sig nu videre først i Udvalget for Kultur- og Planlægning og senere i byrådet i slutningen af april. Her viderebearbejdes Ledergruppens Cittaslow-oplæg, før stafetten iler videre ude blandt kommunens private aktører.

3. runde

Næste større begivenhed finder sted i den 5. maj 2008 på Naturama. Her gælder det borgerne, erhvervslivet, de handlende, service, organisationer m.v. Men vil det lykkes kommunen at få borgere og aktørene til at møde op? Svendborg Kommune har et solidt netværk blandt lokale aktører og meningsdannere. Der bliver et særligt fokus på lokale aktører indenfor det kulturelle område samt turisme. Men repræsentanter for læger, præster og fysioterapeuter inviteres også. Det er nemlig dem, der møder borgere, som har ondt i ’det gode liv’, og de kan derfor videreformidle den slags problematikker på mødet den 5. maj. Om der ligger noget symbolsk i at afholde mødet den 5. maj – årsdagen for Danmarks befrielse - er ikke til at vide. Måske skal svendborgenserne befries fra vanetænkning og udnytte indbydelsen til at tage aktiv del og få indflydelse. Det bliver vi klogere på efter selve dagen.

4. runde

I juni skal Stafetten afsted til tilflyttere og potentielle tilflyttere. De er jo i sagens natur svære at få på banen - de, som endnu ikke er flyttet til og måske endnu ikke ved, at de vil gøre det engang i fremtiden. Så klik dig forbi igen sidst i juni for at høre om Svendborg Kommunes erfaringer også på dette punkt.

Når Stafetten er i mål

Stafetten kommer i mål inden sommerferien med en bunke ideer til ’det gode liv’ i Svendborg Kommune. Efteråret forventes at byde på en omgang Prioriteringsmapping  eller lign. for politikerne. For det er jo desværre og forhåbentlig nok således, at antallet af ideer til at sikre og styrke livskvalitet for Svendborg Kommunes borgere og besøgende vil overstiger mulighederne for realisering. Derfor skal politikerne træffe en række valg og gå i udvalgte - frem for alle mulige - retninger. Et vil dog fortsat være sikkert: Svendborg Kommune vil understøtte vilkårene for den gode dialog med borgere, aktører og lokale producenter for sammen at nærme sig ’det gode liv’. Og måske betyder det, at en ny form for planlægning ser dagslys: en mere projektorienteret planlægning, der gør planlægningen nærværende, konkret og ikke mindst overskuelig at forstå og deltage i for den enkelte. Mere herom i takt med kommunens erfaringer med eksempelprojektet.

Af  & 

Tilbage til Svendborgs forside på Plan09.dk

Skrevet af:

19.02.09

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania