Aalborg Kommune vinder Byplanprisen

Aalborg Kommune vinder Byplanprisen

Byplanprisen 2016 går til Aalborg Havnefront

”En levende havnefront med masser af liv og en god fysisk og visuel sammenhæng med de mange nye pladser i byen”. Sådan lyder juryens bedømmelse, der har sikret Aalborg Kommune Byplanprisen 2016.

Aalborg kommune vinder Byplanprisen 2016 for vedholdende arbejde med realisere de mange forskellige projekter og byrum, der skaber helheden i havnefronten. Det blev afsløret ved Byplanmødet i Malmø, hvor 650 planlæggere og politikere er samlet for at diskutere forvandling af byer. Bag Byplanprisen står Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen.

På havnefronten i Aalborg er bl.a. ungdomsboliger, Musikkens hus, Utzon Center, Nordkraft, havnebad, Jomfru Ane Parken, Slotspladsen og Aalborg Universitet som nogle af de vigtige elementer, der har skabt gode udflugtsmål og faciliteter for borgerne i Aalborg.

’Den byudvikling vi har set på havnefronten i Aalborg har krævet både visioner og mod, og matcher på bedste vis de kvaliteter, der kræves for at modtage Byplanprisen. Projekterne sikrer offentlig adgang til havnen og vandet, og hænger flot sammen. Det er en havn for alle og et flot og inspirerende fyrtårn for alle, der arbejde med byplanlægning', siger bestyrelsesformand Maj Green, Dansk Byplanlaboratorium.

Byplanlægning er en disciplin der kun for alvor kan lykkes når kommune, borgere, private investorer, virksomheder og institutioner løfter sammen – og det er det Aalborg har gjort. Aalborg Kommune og kommunens dygtige byplanlæggere fortjener i særlig grad Byplanprisen, fordi de har formået at gøre en stærk vision for byen og udviklingen af havnefronten til hele byens anliggende’, udtaler Natalie Mossin, der er formand for Arkitektforeningen.

Juryen har også lagt vægt på, at der er skabt en vellykket interaktion mellem de aktiviteter, der foregår indenfor i bygningerne og de fælles byrum. Udformningen og materialevalget er gennemtænkt og tilpasset det rå havnemiljø, lyder vurderingen. Aalborg kommune har investeret massivt i bygninger og byrum af høj kvalitet, men den samlede byudvikling er skabt i et tæt samarbejde mellem kommunen, private investorer, fonde og boligselskaber i en periode, der har været præget af finanskrisen. Aalborg kommune vinder Byplanprisen i tæt opløb med Billund kommune og Herning kommune.

Se mere om de tre nominerede til Byplanprisen 2016

Byplanprisen blev modtaget af Aalborgs rådmand Hans Henrik Henriksen, By- og Landskabsforevaltningen. "Det er en blåstempling og en flot anerkendelse , som vi er meget stolte af. Og samtidig en velfortjent kvittering til vores forvaltninger. Vi har en mængde af aktiviteter på havnefronten og har fået åbnet havnen for borgerne", sagde rådmand Hans Henrik Henriksen.

Visionsprogram for Musikkens Hus-område
Helhedsplan for Aalborg havnefront

Byplanprisen siden 1996

Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen og prisen er uddelt siden 1996. Byplanprisen tildeles hvert år til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”.

Læs mere om Byplanprisen

Se tidligere års vindere af Byplanprisen:

Byplanprisen 2015
Hjørring Kommune
Byplanprisen 2014
Odense Kommune
Byplanprisen 2013
Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune
Byplanprisen 2012
Roskilde Kommune

Byplanprisen 2011
Middelfart Kommune

Byplanprisen 2010
Dragør Kommune

Byplanprisen 2009
Københavns Kommune

Byplanprisen 2008
Albertslund Kommune

Byplanprisen 2007
Silkeborg Kommune

Byplanprisen 2006
Aalborg Kommune

Byplanprisen 2005
Horsens Kommune

Byplanprisen 2004
Trekantområdet

Byplanprisen 2003
Københavns Kommune

Byplanprisen 2002
Herning Kommune

Byplanprisen 2001
Vejle Kommune