Kommuneplan og planlæggere får topkarakter!

I en undersøgelse som MEGAFON har foretaget for Plan09 svarede 60 borgmestre, 68 udvalgsformænd og 98 kommunalpolitikere på spørgsmål om deres holdninger til kommuneplanen, til deres brug af kommuneplanen og til planlæggernes indsats.

Indhold

Her kan du downloade  figurer fra undersøgelsen (pdf).

Baggrund

Kommuneplanlægning giver kun mening med solid politisk opbakning, og politikernes ejerskab til kommuneplanen er således konstant en målestok for kvaliteten af planlæggernes arbejde. Udviklingen af det politiske ejerskab er derfor et mål for Plan09. For at målrette indsatsen igangsatte Plan09 derfor en undersøgelse af politikernes holdninger til og brug af kommuneplanen.

Undersøgelsen blev gennemført som telefoninterview suppleret af mulighed for at svare på spørgsmålene via e-mail. Alle borgmestre blev kontaktet, alle udvalgsformænd for Teknisk udvalg eller Planudvalg blev konktaktet og derudover blev et medlem af kommunalbestyrelsen som hverken var medlem af Økonomiudvalg eller Teknisk udvalg kontaktet. 60 borgmestre, 68 udvalgsformænd og 98 øvrige medlemmer af kommunalbestyrelserne har svaret på spørgsmålene. Der blev stillet 12 spørgsmål .

Kommuneplanen prioriteres højt

Kommuneplanen er ifølge politikerne helt central i deres arbejde. De prioriterer den højt, de drøfter den tit, de bruger den ofte og til mange forskellige ting.

  • 87% af politikerne mener at kommuneplanen hører til blandt de 3 vigtigste styringsredskaber i forhold til kommunens øvrige politikker og strategier.
  • 65% af politikerne bruger ifølge undersøgelsen kommuneplanen i høj grad eller meget høj grad.
  • Politikerne bruger kommuneplanen til meget forskelligt: 73% finder viden, 59% finder argumenter for politiske sager, 59% bruger den i konkret sagsbehandling, 58% bruger den i budget, 58% planlægger at bruge den i valgkamp.

Ros til planlæggerne

Politikerne mener generelt at planlæggerne er dygtige, både til at formidle kommuneplanens indhold og til at afdække og forstå de vigtigste politiske temaer. Alligevel er der plads til forbedring, hvorfor mange politikere i de åbne spørgsmål formulerer gode råd til planlæggerne netop på disse områder.

  • 89% af politikerne mener at planlæggerne er gode eller meget gode til at formidle kommuneplanens indhold.
  • I det åbne spørgsmål om hvad planlæggerne kan blive bedre til nævner 24% af borgmestrene formidling og kommunikation. Eks. ”Mere forståelig, færre fagudtryk, mere interessant og appelere til det menneskelige”
  • 88% af politikerne mener at planlæggerne er gode eller meget gode til at afdække og forstå de vigtigste politiske temaer.
  • I det åbne spørgsmål om hvad planlæggerne kan blive bedre til nævner 18% af borgmestrene evnen til at afdække de politiske ønsker som noget planlæggerne kan blive bedre til. Eks. ”At forstå politikernes virkelighed, dvs. Den konkrete virkelighed over for situationen på kontoret.”. 

Tilfredshed med nuværende inddragelse

Politikerne er tilfredse med det nuværende omfang af og formen på inddragelsen i arbejdet med kommuneplanen.

  • 80% er tilfredse med omfanget af inddragelsen i arbejdet med kommuneplanen.
  • 79% ønsker inddragelse som hidtil eller via temamøder og byrådsmøder.

Byudvikling i fokus

Et flertal af borgmestrene nævner temaer med relation til byudvikling som de vigtigste temaer, mens andre temaer som kommune-sammenlægning, naturbeskyttelse og klima nævnes af meget få.

  • 50 % af borgmestrene nævner et tema med relation til byudvikling, (bosætning, detailhandelsudvikling, erhvervsstruktur, mv.) som det vigtigste tema i kommuneplanen.
  • 4% af borgmestrene nævner det åbne land og naturbeskyttelse, 2% nævner klima og 2% nævner sundhed.

Gode råd til planlæggerne

Politikerne blev også bedt om at komme med gode råd til planlæggerne. Her er et lille udvalg:

  1. ”Planlæggerne skal tage mere del i det der sker i kommunen, så de bedre opfanger signalerne”
  2. ”At sætte sig godt ind i områdets historie inden de går igang med at planlægge”
  3. ”Vigtigt at komme ud der hvor det sker og ikke blot sidde på kontoret”
  4. ”At følge op på planen indtil næste revision m.h.p. at få rettet på på tingene i tide”
  5. ”At de laver en pixiebogsudgave med letforståeligt sprog til alle”
  6. ”En dybere forståelse for konsekvenserne af de overvejelser, man gør sig.”
  7. ”Planlæggerne skal efteruddanne sig”
  8. ”De skal have mod til forandringer”
  9. ”Start i god tid”
  10. ”Bliv ved med det gode arbejde i udfører!”

Plan09s eksempelprojekt om digitale kommuneplaner

Skrevet af:

09.07.09

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania