Status inden slutspurten

Her kan du læse en projektstatus for Viborg Kommunes eksempelprojekt om de bynære landskaber umiddelbart slutspurten sætter ind - hvad har været svært og hvor har projektet sat sig spor?

Plan09 projektet og Kommuneplan 2009

Det var oprindeligt tanken, at projektet skulle integreres i kommuneplanforslaget og bl.a. fastlægge (nye) retningslinier for landområdet. Dette har dog vist sig at være sværere sagt end gjort.

Årsagen til den manglende integrering i kommuneplanen beror på tids- og ressourcemæssige forhold: I kommuneplanprocessen blev det tilkendegivet, at retningslinierne fra den tidligere regionplan (landsplandirektiv) skulle fastholdes med det oprindelige indhold for at fremme vedtagelse af planforslaget. Hertil kom, at der generelt ikke var lokale ressourcer til en større revision af de gældende/oprindelige retningslinier.

Plan09-projektet blev derfor i højere grad en ”mellemplan, baseret på projektets kortlægnings- og analysefase, som udgører et arbejdsredskab, som kan kvalificere grundlaget for den videre planlægning og administration for de bynære landskaber, også for de øvrige bysamfund i kommunen.

Konkrete resultater i kommuneplanlægningen

Selv om projektet ikke er blevet en integreret del af kommuneplanen, har projektet spillet en aktiv rolle i udarbejdelse af kommuneplanforslaget. Kortlægningsresultaterne fra oplevelses- og landskabskaraktermetoden, bl.a. vedrørende landskabernes styrker og sårbarhed for nye tiltag har bidraget til den fysiske udformning af nye byudviklingsområder og fastlæggelse af rammebestemmelser for relevante rammeområder. Af konkrete eksempler kan nævnes:

  • Opgivelse af et påtænkt nyt byudvikingsområde syd for Viborg (Vedsø-området) på grund af analysens påpegning af områdets sårbarhed mht. visuel indvirkning og landskabets karakter
  • Kvalificering af et nyt byudviklingsområde (Viborg Syd) mht. til afgrænsning af områder til boligformål og fastlæggelse af ”særbestemmelser” for området, som sikrer hensyntagen til de beskyttelsesmæssige interesser og landskabets karakter
  • Justeret afgrænsning af et nyt byudviklingsområde vest for Viborg på grundlag af kortlægningsfasens analyse af landskabsrummet, som anbefalede friholdelse af karakteristiske geologiske områder (Faldborgdalen) for ny bebyggelse
  • Udpegning af nye skovrejsningsområder, bl.a. i tilknytning til planlagt byudvikling i Møldrup, for at kvalificere de nærrekreative områder.

Erfaringer

Selv om projektets resultater ikke, som oprindelig forudsat, er blevet fuldt integreret i den foreliggende kommuneplanforslag, er det vores vurdering, at det udgør et solidt indholdsog metodemæssigt grundlag for den videre kommuneplanlægning, som rækker ud over den aktuelle planperiode og dermed får større holdbarhed end et enkelt planforslag. Samtidig kan mellemplanen rumme langt flere detaljer end det formelle plandokument. Lignende erfaringer er tidligere gjort ved planlægning i 1980’erne for et bynært område ved Viborg betegnet ”Den grønne Kvadrant”.

Sådan kan et projektforløb bidrage til en større forståelse for, hvad der vil være til gavn for den fremtidige kommuneplanlægning. Og det er jo ikke så galt endda.

Skrevet af:

20.07.09

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania