Jammerbugt Kommune

Kort fortalt: Man sætter to klassiske "fjender" sammen - i dette tilfælde Danmarks Naturfredningsforening og LandboNord – og ser hvad der sker. Politikere og embedsmænd hører godt efter. Alle er med ude i det åbne land, hvor uafhængige guider viser natur og kultur og lægger op til diskussion om dilemmaer og problemer.

Foto: Jammerbugt Kommune

 ”I gamle dage ville forvaltningen havde siddet hver for sig og set på deres del af kommunen. Så ville de lave et oplæg til politikerne, og så ville naturfredningsforeningen og landbruget sidde i hvert sit hjørne og beskyde hinanden. Vi kender det alt for godt. Det nye er, at vi var af sted sammen.  ... I princippet har alle aktørerne fået den samme viden, og det er altså med til at aflive fordomme om hinanden".
Læs hele interviewet med Mogens Gade
Læs også om Jammerbugt som Plan09-eksempelprojekt.

Interview

- Hvad er det afgørende nye i det, I har gjort?

"I gamle dage ville forvaltningen havde siddet hver for sig og set på deres del af kommunen. Så ville de lave et oplæg til politikerne, og så ville naturfredningsforeningen og landbruget sidde i hvert sit hjørne og beskyde hinanden. Vi kender det alt for godt. Det nye er, at vi var af sted sammen. I tre hele dage kørte vi rundt i den nye store kommune sammen. I princippet har alle aktørerne fået den samme viden, og det er altså med til at aflive fordomme om hinanden. Det viste sig jo, at Dansk Naturfredningsforening ikke kun var ude på at beskytte og LandboNord ikke kun ude på at benytte. Vi er faktisk mennesker alle sammen, og vi har nogle fælles interesser, ikke kun modstridende synspunkter. Bagefter bliver det nemmere at møde hinanden og tale sammen, for så har man haft dialogen.

Nogle af vores konklusioner fra det afsluttende seminar er blevet en del af vores officielle planstrategi, som vi sender ud til høring. Naturfredningsforeningen og landbruget skulle gerne kunne genkende en del. Jeg forventer da, at der stadig vil komme høringssvar, men på en bedre måde en før. "

- Har I fået ny viden?

"Vi fra rådhuset fik en masse ud af det. Fire kommuner er blevet slået sammen, og vi har set dem alle. Alle har lært noget om de nye opgaver, vi står overfor i det åbne land. Vi er alle sammen overraskede over, hvor stor en opgave det er."

- Hvad har rykket ved dine egne holdninger?

"Jeg har fået bekræftet, at processen var rigtig: Lad os dog starte med at sidde sammen i stedet for hver for i hvert sit hjørne. Lad os erhverve viden i fællesskab. Metoden kan bruges i fremtiden, ingen tvivl om det. Den gamle måde at gøre det på var nok for destruktiv og forudsigelig. Kommunen sender noget ud og får en masse destruktive svar. Det er jo aldrig dem, der råber hurra, der skriver ind, men kun de sure. Vi har vendt bøtten om. Meget mere konstruktivt bliver det jo. "

- Der er vel ting I ikke kan blive enige om?

"Der er det vigtigt, at spillereglerne er helt klare. Dialogen varer til et vist punkt, så har vi i byrådet ansvaret for resten. Aktørerne kender præmisserne, inden vi går i gang. Men da vi sagde farvel til hinanden, sagde jeg, at vi vil fortsætte dialogen og med jævne mellemrum tage tid til sådan en seance."

- Har processen rykket ved de tre aktørers grundholdninger?

"Jeg tror, der er kommet en vældig gensidig respekt for hinanden. Det har jeg da set i forvaltningen, som er blevet bedre til at arbejde på tværs, men også de to interesseorganisationer har hørt politikernes holdninger og signaler på turene. Kommunen har fået så stor en geografi, at vi skal have en fælles identitet og stolthed. Ikke kun se på problemerne. Vores søndagsture fremover vil da nå ud over de gamle kommunegrænser. Det er så imponerende, hvad vi har af fantastisk, afvekslende og sjælden natur. Det burde alle borgerne have mulighed for."

Plan09s eksempelprojekt om digitale kommuneplaner

 

Plan09
Sekretariatet
Haraldsgade 53
2100 København Ø
tlf. 72 54 47 81
Plan09@blst.dk

Skrevet af:

17.07.07

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania