Børn og unge bliver hørt

Læs om Nordfyns Kommunes erfaringer med at inddrage børn og unge i KP09-arbejdet, mens planerne skrives.


Hej Nordfyns Kommune.
Vi ønsker os en forgængerovergang ved Horsebækskolen.
Af: Nikoline

Nordfyns Kommune opfordrer sine borgere til at komme frem med meninger og ideer til Kommuneplan09 mens planen skrives. Derfor er den digitale kommuneplan er åben og tilgængelig på nettet, og altså inden politikerne har behandlet den. Men 10.000 postkort er også trykt til kommunens borgere.

På postkortet følger en opfordring til kommunens borgere om at deltage i kommunens udvikling ved at indsende deres forslag og ideer. Naturligvis findes der også et digitalt postkort på kommunens hjemmeside. (NB. Begge links "dør" på et tidspunkt i foråret 2009 - gå evt. ind på www.nordfynkommune.dk og klik dig rundt i debatforum osv.)
Nordfyns Kommune har modtaget mellem 250 og 300 konkrete forslag fra borgerne, og det er to til tre gange flere end planafdelingen selv havde håbet på.
Skoleeleverne har været en særlig målgruppe: ”Vi afleverede 3500 postkort på kommunens skoler og det svarer til det antal skoleelever, vi har i kommunen”, siger projektleder på kommuneplanen Rudi Saltofte. Indsatsen har båret frugt. En del af forslagene kommer direkte fra eleverne selv og omfatter alt fra manglende opkridtning af fodboldbanen til ønsket om mere sikre cykelstier til skolen og argumenter om: 
Hej!
Jeg kunne godt tænke mig nogle bedre fodboldbaner. De er meget dårlige. Af: Mads Jæger Jørgensen

Ifølge Rudi Saltofte har postkort-initiativet også medført engagerede forældre. ”Ud fra forslagene og fra det vi hører, så har flere elever bragt postkortet med hjem. Dvs. forældrene er også blevet involveret, og på den vis synes vi at være nået vidt omkring i forhold til vores udpegede målgruppe”.

Afstem forventningerne
Spørgsmålet er dog om borgerne godt ved, at et forslag er et forslag og ikke nødvendigvis kan findes i kommuneplanen eller bliver realiseret? Dialog forpligter, og kunsten er at styrke dialogen, slå dens præmisser fast og følge op på den i fremtiden. Det ved Nordfyns Kommune godt og skriver ærligt på hjemmesiden:
Dine forslag betyder noget – derfor bringer vi dem her på siden. Her på siden kan man læse nogle af de mange spændende forslag, vi modtager fra engagerede nordfynske borgere. Vi har udvalgt nogle forslag, men det betyder ikke, at vi ikke arbejder videre med dit forslag. Vi har ikke kapacitet til at bringe alle forslag på hjemmesiden, men vi ser naturligvis seriøst på alle henvendelser og behandler dem i den rækkefølge, de kommer ind. Så fortvivl ikke, hvis dit forslag ikke fremkommer på hjemmesiden.

Kontakt projektleder for kommuneplan09 i Nordfyns Kommune: .
Tilbage til siden om aktørinddragelse .

Skrevet af:

10.07.09

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania