Fingerplanen til debat

Fingerplanen til debat

Fingerplanen til debat

Hvordan skal Hovedstadsregionen udvikle sig? Det har regeringen nu sat på dagsordenen med udspillet Danmarks Hovedstad og forslag til Fingerplan 2019.

  Byplanlaboratoriet har lavet 5 fremtidsbilleder og inviterer til debat om hovedstadsområdets fremtid.

  Fingerplanen, der sætter rammerne for planlægning og udvikling i Hovedstadsområdet, skal revideres og moderniseres, men hvordan og i hvilket omfang, skal debatteres. Det var udgangspunktet for projektet, som er støttet af Realdania.

  Der er bred enighed om, at Fingerplanens grønne kiler og koncentrationen af erhverv og boliger ved stationer, er nogle af de helt centrale principper i planen og afgørende for en attraktiv og effektiv Hovedstadsregion. Men befolkningstilvækst og ønsker om lokalisering af virksomheder sætter kommunerne og planens principper under pres.

  Et regionalt perspektiv

  - Vi glæder os til en spændende debat med politikere, borgere og fagfolk om, hvordan vi kan udvikle Fingerplanen og sikre en balanceret udvikling i hele regionen. Der er mange muligheder for at bygge boliger og finde ledige erhvervsarealer samtidig med, at vi bevarer og bygger videre på grundprincipperne i Fingerplanen, vurderer direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium.

  Projektchef i Realdania, Mikkel Suell Henriques siger. - Det er vigtigt og godt, at vi får en debat om, hvordan hovedstadsområdet skal udvikle sig på lang sigt, regionalt set. Vi ser frem til debatten, og vi håber, at den kan bidrage til den proces, der er på vej om at revidere Fingerplanen.

  5 fremtidsbilleder

  Som afsæt for debatten er der udarbejdet 5 forenklede fremtidsbilleder, som forholder sig til fordelingen af byvæksten, regionale knudepunkter for byudviklingen, revitalisering af ældre erhvervsområder, aktivering af de grønne kiler for flere borgere og sammenhængende regional  mobilitet.

  Medudviklerne af fremtidsbillederne er:

  • Landskabsarkitekt Mette Bahrenscher og Arkitekt Dorthe Brogård Planværkstedet ApS,
  • Ingeniør Filip Zibrandtsen og Ingeniør Maria Wass-Danielsen Urban Creators
  • Antropolog Maria Stender fra SBI

  I processen har der været afholdt 2 camps, hvor forskere, eksperter og interessenter har bidraget med viden, oplysning og belysning af de forskellige emner og dermed står de 5 fremtidsbilleder på et solidt vidensfundament.

  En stor tak til alle bidragyderne.

  Se explainer-video om Fingerplanen fra TV2 Lorry

  For yderligere information kontakt:

  Ellen Højgaard Jensen
  Mail: ehj@byplanlab.dk
  ​Tlf.: 3317 7277