DigitalBy_Lys_Forside.png

Digital by

Den digitale by er en realitet. Allerede nu bruges de digitale redskaber i planlægningen – både til at få mere viden om, hvordan byer og landskaber rent faktisk bruges, og til at overvåge og styre f.eks. vand- og energiforbrug, trafik og serviceydelser. På denne side samler vi en række case, undersøgelser og ekspertinterviews fra ind- og udland. (I projektet: ”Sæt strøm på dit kvarter ” ser vi nærmere på, hvordan den digitale dialog kan forbedres på områdeniveau. Det projekt er er støttet af By, Bolig og Landdistriktsministeriet og Realdania. Du kan kende artiklerne på Strømlogoet) Har du forslag til relevante eksempler på den digitale by, er du velkommen til at skrive til os på webmaster@byplanlab.dk. Cases, undersøgelser, interviews

Nyt konsortium overtager Det danske smart city netværk.

Dansk Byplanlaboratorium går sammen med Gate 21, CityPack og State of Green i et konsortium, som driver Det Danske Smart City

Internet of Things (IoT) åbner for et helt univers af digitale muligheder i vores samfund og byer. IoT har potentialet til at ændre mange dimensioner af det urbane liv. Høre og læs interview med MIT-professor Carlo Ratti, ekspert i, hvordan den digitale teknologi transformerer måden, hvorpå vi må forstå, designe og leve i vores byer.

SPACEHIVE, MINDMIXER, TAG DEL og INNOSITE er eksempler på crowdsourcing-platforme, som de senere år har gjort det muligt at samle ideer, stemmer og penge til alt fra udvikling af en app til opstart af et firma eller til konkrete byggeprojekter. Men hvad er croudsourcing? Hvad kan det bruges til i områdefornyelsen? Og hvordan påvirker det vores demokrati?

Denne artikel går på tværs af de mange cases, der er blevet indsamlet under projektet: Sæt strøm på dit kvarter. Læs om borgernes og planlæggernes nye roller og de mange forskellige logikker og formål, der er på spil i byudviklingens digitale tidsalder.

I Hamar inviterede kommunen det globale netværk indenfor i en kreativ omdannelsesproces af byens torv. En stor del af den internationale kommunikation foregik på en online platform. Det skabte nye skæve ideer, og man fik fat i nye målgrupper. Men lokal kritik og sparerunder medførte, at kun få af elementerne blev indlejret i det endelige projekt.

Promise Tracker er en app, der kan bruges af borgere til at indsamle data om deres lokalområde. Formålet er at give borgerne et redskab til at holde øje med, om lokalpolitikere lever op til deres valgløfter. App’en er udarbejdet af en forskergruppe ved Center for Civic Media på MIT i Boston.

En digital crowdsourcing-kampagne skulle skaffe ideer og finansiering til fornyelse af bycenteret i byen Bristol på den amerikanske østkyst. De store investorer lader vente på sig, men den digitale platform har givet nyt liv til det lokale fællesskab og tiltrukket mindre investeringer. Engagementet og iværksættelysten blomstrer, og byen har bl.a. fået et mikrobryggeri, en dagligvarebutik og et thehus.

I dag har mere end halvdelen af landets kommuner en aktiv facebookside. Svendborg er en af dem. Facebooksiden startede i 2010 som en informationskanal, men har siden 2013 desuden fungeret som en ekstra kommunikationskanal for kommunen. Der har f.eks. været afholdt succesfulde digitale borgermøder om budgettet.

I Bristol har borgerne prøvet at tale med byinventaret. Ved at sende sms’er til postkasser, lygtepæle, skraldespande osv. har de delt deres minder og tanker om byens rum. Initiativet ”Hello Lamp Post” fokuserer på leg og er et bevist modstykke til de mange Smart City initiativer, der først og fremmest fokuserer på effektivisering.

I Liverpool har tre ildsjæle fået en idé, der skal give borgere og besøgende en grønnere og mere imødekommende by. To hævede vejbaner i et infrastrukturelt knudepunkt skal i stedet for en bekostelig nedrivning, forvandles til en svævende bypark for gående og cyklister.