Nominerede til Byplanprisen 2013 - Aabenraa Kommune og boligforeningen Salus

Nominerede til Byplanprisen 2013 - Aabenraa Kommune og boligforeningen Salus

(Foto: Aabenraa Kommune)>

Høje Kolstrup – Bydel med hjertet

Skjulte kvaliteter
Høje Kolstrup, der ligger i udkanten af Aabenraa, har mange kvaliteter. Det er et område med blandede boligformer; der er 1000 almene boliger og 600 private andelsboliger og ejerboliger. Boligerne er gode, der er mange fællesfaciliteter og en meget smuk udsigt. Men boligområdet ligger isoleret og det var blevet meget nedslidt. Det, der var tænkt som en kvalitet – et byområde, der kunne selv – udviklede sig i stedet til det modsatte. Det blev til et område, som man ikke var stolt af at bo i.

Det moderne gadekær
Der er gennemført fysiske og sociale helhedsplaner og i 2009 blev der igangsat en områdefornyelse. De fysiske indsatser omfattede renovering af blokkene og de omkringliggende friarealer, men koncentrerede sig i øvrigt om skolen, fritidshjemmet og ungdomsklubben, der er placeret centralt i bebyggelsen. Med udgangspunkt i de lokale ildsjæles visioner om et moderne gadekær, er der skabt et center for uformelle møder mellem beboere på kryds og tværs af boligformer, alder og kulturer.

De eksisterende ressourcer
Høje Kolstrup indstilles til Byplanprisen, fordi man på en overbevisende og helstøbt måde kobler mange plantyper så som lokalplan, områdefornyelse, fysiske helhedsplaner og boligsocial helhedsplan. Der er en klar rød tråd fra vision, over plan til færdigt resultat. Der tages udgangspunkt i de eksisterende kommunale ressourcer, så som skole og fritidshjem og der er gjort op med en monofunktionel brug af de centralt beliggende byrum og bygninger. Bydelen har fået et naturligt centrum.

Tilbage til oversigt over de nominerede