Nominerede til Byplanprisen 2013 - Helsingør Kommune

Nominerede til Byplanprisen 2013 - Helsingør Kommune

byplanprisen_2013_helsingor_740x300.png(Foto: Kjeldo/Helsingør Kommune)

Kulturhavn Kronborg

Fra værftsby til værtsby
I Helsingør har man omdannet et gammelt nedlagt skibsværftsområde til et åbent og offentligt område, der binder Helsingør bykerne og værftsarealerne sammen. Ambitionen har været at give by, havn og slot den værdighed, som Kronborgs placering på UNESCO´s liste over verdens kulturarvsmonumenter kræver, samt skabe et nyt område for liv, oplevelser og aktiviteter.

Det lange seje træk
Planprocessen startede i 1988 efter Skibsværftets lukning med en åben idekonkurrence. Helsingør Kommune havde en drøm om en ny bydel med 60.000 m2 til boliger, erhverv og kultur, men det satte staten imidlertid begrænsninger for. Projektet er på den måde et eksempel på, at planlægningsmæssige bindinger kan vendes og tjene som løftestang for unikke helhedsløsninger af en kaliber, som man sjældent finder i andre havnebyer. Politikerne har holdt fast i, at der skulle ske en udvikling, på trods af at der har været mange diskussioner og modstand undervejs.

Et bredt samarbejde
Kommunen har åbnet kulturværftet, der rummer både bibliotek og teater. Samtidig har M/S Museet for Søfart etableret sig i den gamle tørdok. Som det sidste element har staten afsat midler til løbende renovering af Kronborg slot og fæstningsanlæg.
Kulturhavn Kronborg indstilles til byplanprisen for det vedholdende planarbejde, den samarbejdende proces og den politiske vedholdenhed. Resultatet er smukt og overbevisende, og man kan allerede nu mærke at området bliver flittigt brugt – både af lokale og af tilrejsende.

Tilbage til oversigt over de nominerede