Syddjurs kommune og de lokale ildsjæle vinder Byplanprisen 2021

Syddjurs kommune og de lokale ildsjæle vinder Byplanprisen 2021

Syddjurs Kommune vinder Byplanprisen 2021 for udviklingsprojektet ”Ebeltoft i udvikling”.  Kommunens støtte til og samarbejde med lokale ildsjæle sætter en ny standard for borgerinddragelsen.

I Syddjurs Kommune tager de borgerinddragelse i byudviklingen alvorligt! Det og kommunens strategiske arbejde med projektet ”Ebeltoft i udvikling” er nogle af de faktorer, der har udløst Byplanprisen 2021. Det blev afsløret ved Det danske Byplanmøde 2021, der holdes d. 30. september og 1. oktober i København og på Frederiksberg. Syddjurs vandt Byplanprisen 2021 i et tæt opløb med Vordingborg og Egedal kommuner.  

Juryen fremhæver, at Syddjurs Kommune har formået at bygge videre på og støtte op om en unik borgerdreven samarbejdsmodel, der giver fælles ejerskab til byens omdannelse.  Maltfabrikken er et ankerpunkt i byens omdannelse, og projektet ”Ebeltoft i Udvikling” sætter særligt fokus på omdannelsen af byens centrale kyststrøg, de meget forskelligartede steder og potentialer samt forbindelserne til det ældre købstadsmiljø og den bagvedliggende hverdagsby. 
Andre kommuner kan lade sig inspirere af byens anvendelse af strategisk aktionsplanlægning, den klare vision og den meget aktive involvering af borgere og andre aktører, lyder det i juryens vurdering. 

Engagerede borgere styrker kvaliteten
Formand for udvalget for plan, udvikling og kultur Riber Hog Anthonsen (V) modtog Byplanprisen på vegne af Syddjurs Kommune.
-  Jeg er utroligt stolt af den anerkendelse af vores strategiske og faglige arbejde med byudvikling, som vi får gennem Byplanprisen. Vi er en lille kommune, og Ebeltoft er en mindre by i forhold til andre større kommuner og byer, der med rette kunne kandidere til prisen. Jeg er glad for, at juryen ser og anpriser vores arbejde og den betydning, som de lokale ildsjæle har, siger Riber Hog Anthonsen.

Udvalgsformanden er er helt bevidst om værdien af engagerede borgere, og hvad man som kommune opnår ved at skabe de rigtige rammer for borgerinddragelsen. 
- I Ebeltoft er der mange frivillige og engagerede borgere som også har en stærk faglig viden i forhold til byudvikling. Det er meget positivt, bidrager til kvaliteten og sikrer en mere ligeværdig borgerinddragelse. Men det stiller også krav til Byråd og forvaltning og højner det faglige niveau i vores planarbejde, vurderer Riber Hog Anthonsen. 
- Vi er stolte af det aktiv, vi i kommunen har fået skabt med Ebeltoft og Maltfabrikken. Men det er også vigtigt for mig at pointere, at vores politiske fokus handler om meget mere end Maltfabrikken, Ebeltoft og én by. Vi har bl.a. tre Landsbyklynger, hvor aktive borgere og kommune i fællesskab gør det muligt at opretholde forskellige funktioner og tilbud og dermed grundlaget for, at man kan bo og leve i vores landsbyer i hele Syddjurs Kommune, siger Riber Hog Anthonsen

Se pressemeddelelsen

Byplanprisen har afspejlet udviklingen fra 1996
Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”. Prisen er uddelt siden 1996.
Direktør i Dansk Byplanlaboratorium Ellen Højgaard Jensen giver sit perspektiv på betydningen af prisen.
- Mange bycentre rundt i landet er under pres. Det er een af de største planudfordringer, som vi står med i disse år. Derfor er det vigtigt, at kommuner og borgere udvikler og skaber nye kvaliteter. Planerne skal være åbne og fleksible og kommunerne skal være i stand til at gribe de muligheder, der viser sig. Her kan Ebeltoft inspirere og vise vejen for andre, siger Ellen Højgaard Jensen.  
- Som arkitekt er det en gave at arbejde med ambitiøse kommuner, som både udfordrer os som professionelle og samtidig inddrager sine borgere. Det er Syddjurs Kommune et godt eksempel på, ikke mindst i forhold til at se kvaliteten i det de allerede har og bygge videre på det. Dét er et gennemgående træk i planen ”Ebeltoft i udvikling”, og Maltfabrikken er et pragteksempel herpå, udtaler Lars Autrup, direktør for Arkitektforeningen.

Se de tre nominerede til Byplanprisen 2021


Juryen for Byplanprisen
Bodil Henningsen og Sune Porse Carlsen, udpeget af Akademisk Arkitektforening
Jes Møller og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere

Om Byplanprisen

Prisen de sidste 3 år
- 2020 Faaborg-Midtfyn Kommune for ”Fremtidens forstad”
- 2019 Aalborg Kommune og Himmerland Boligforening for Aalborg Øst
- 2018 Esbjerg Kommune for sammenhæng mellem by og havn

Yderligere informationer
Formand for udvalget for plan, udvikling og kultur Riber Hog Anthonsen, Syddjurs kommune
Direktør Lars Autrup, Arkitektforeningen
Direktør Ellen Højgaard Jensen. Danske Byplanlaboratorium