Fælleskaber i forandring

Fælleskaber i forandring

TaenketankRapFoto.jpg

Tænketanken Byen 2025
blev nedsat i foråret 2013 af regeringen som ønskede at få belyst spørgsmålet: ”Hvordan bibeholder, udvikler og styrker vi den danske tradition for fokus på fællesskabet i udviklingen af vores byer?”

I fremtidens bysamfund må flere forventes at bo tættere, og i fremtidens velfærdssamfund er der brug for, at et bredere udsnit af danskerne bidrager til og tager ansvar for byens udvikling. Det har ført til en række spørgsmål som regeringen har bedt tænketanken om at se nærmere på. Dansk Byplanlaboratorium deltog i tænketankens arbejde, som berørte en række spørgsmål:

Hvilken betydning har disse forandringer for fællesskaberne i byen? Hvad betyder det for mulighederne for at leve et godt liv i byen? Hvilke krav stiller det til by- og boligpolitiske initiativer? Og hvordan kan man gentænke byen frem mod 2025, hvor byens fællesskab føles mere forpligtende, hvor den enkelte oplever større mulighed for deltagelse, og hvor flere tager et aktivt medansvar for deres by og hinanden?

Tænketanken mener, at det er vigtigt med en bred debat om fællesskabets rolle i de danske byers udvikling og fællesskabernes vilkår i byen nu og i fremtiden. I marts 2014 udsendte Tænketanken Byen 2025 derfor rapporten Fællesskaber i forandring som pegert på de udfordringer, som tænketanken ser for fællesskaber i byen. Tænketanken opstiller en vision for Byen 2025 og præsenterer en række forslag til forandringer, der kan være med til at styrke og udvikle fællesskaber i byen.

Det er håbet, at tænketankens arbejde vil bidrage til debat og til, at der på alle niveauer i samfundet tages hånd om disse udfordringer, og at den danske tradition for fællesskab i byen styrkes og udvikles.

Hent rapporten Fælleskaber i forandring

Se de 4 visioner og 13 anbefalinger

Læs kronik i Politiken