16: Haderslev – kultur, klima og byudvikling

16: Haderslev – kultur, klima og byudvikling

Byvandring i samarbejde med Haderslev Kommune

I Haderslev spiller midlertidighed, kultur og lokalt engagement en stor rolle i udviklingen af byen. Det kommer til udtryk både i arbejdet med den historiske bymidte, i klimatilpasning og i havneomdannelse.


Vi vil på turen møde nogle af de mennesker, der aktivt deltager i udviklingen af byen. Vi vil bevæge os gennem den historiske midtby, forbi Jomfrustiprojektet og slutte af ved Haderslevs havnefront. Havnefronten har gennemgået en transformation fra en kommunal erhvervshavn til byområde med centrale funktioner. Der vil vi høre om udviklingen af havnen fra masterplan til realisering. 


På turen besøger vi bl.a:
•    Den historiske bymidte - hvor vi vil høre om, hvordan der er arbejdet med byudvikling gennem brug af afprøvninger og aktive samarbejder med kulturlivet og lokale aktører.
•    Jomfrustien – en klimapark, der binder by, fjord og havn sammen og skaber rum til et helt nyt grønt rum i byen. Parken vil være en generator for byomdannelse. Her vil vi høre om projektets udvikling, den aktuelle planlægning og projektering, samt samarbejdet med de lokale aktører og lodsejere om udviklingen og midlertidige aktiviteter. Jomfrustiprojektet er et samarbejde mellem Haderslev Kommune og forsyningsselskabet Provas.
•    Streetdome – et udendørs og indendørs gadesportsmekka centralt på havnen, der tiltrækker gæster fra hele landet og fra Tyskland. Streetdome blev indviet i 2014 og er resultatet af en flok dedikerede skateres ambitiøse mål og samarbejde med kommunen.
•    Haderslev Rådhus – Danmarks flottest beliggende rådhus centralt på havnefronten med udsigt til fjorden og med egen sportshal.
•    Saltlageret og strandbaren – midlertidige aktiviteter på den sidste ledige byggegrund på havnen. Her er etableret strandbar og street food i sommerhalvåret på initiativ fra forskellige private aktører.  
•    Det blå foreningshus – et ny-indviet vandkulturhus, der skaber nye rammer og faciliteter for vandsportsforeningerne i Haderslev.  

Denne udflugt slutter i Aabenraa, hvorfra der vil være busser til Rødekro Station, Skansen (parkering) og Sønderborg Lufthavn.