B. Planlægning og folkesundhed

B. Planlægning og folkesundhed

Byer som fysisk ramme om folkesundheden

Oplæg og dialog

Hvilken betydning kan investeringer i folkesundhed have for byen, og hvilken betydning kan investeringer i byen have for folkesundheden? 

Befolkningen bliver ældre og det kommunale overskud mindre. Aftale om sundhedsreform 2024 giver kommunerne større ansvar for borgernes sundhed - både forebyggelse og helbredelse. Med nye ansvarsområder i kommunerne følger nye muligheder for at tænke på tværs af fagfelter. Men hvem er fødselshjælper på synergi der ligger mellem fagfelter og forvaltninger?   

På denne session kigger vi på hvordan investeringer i den nære sundhed også kan have indflydelse på det fysiske miljø – byen – og omvendt. 

Hvilke funktioner kan bidrage til liv i byen og hvordan indretter vi byen så flere bevæger sig til fods og på cykel?  

Hvilken potentialer ligger der fx i at planlægge sundhedshuse, så de bliver en del af en destination, der rummer mødesteder, socioøkonomiske erhverv og andre kontaktpunkter for velfærd? 

Hvilken effekt-kæder kan sættes i gang, når man betragter sundhed på tværs af byens skalaer som god arkitektur og indeklima, trygge byrum og de nære forbindelser, fællesskabet i kvarteret og de samlende institutioner, og de store grønne områder der skaber sammenhænge på tværs byen?