Udflugt 6 Klimatilpasning med merværdi

Udflugt 6 Klimatilpasning med merværdi

Overtegnet

Byvandring med metrotransport arrangeret i partnerskab med Københavns Kommune.

For at sikre byen mod fremtidens stigende regnmængder vil Københavns Kommune gennemføre 300 skybrudsprojekter over de næste 20 år. Det gennemgående princip er at lede skybrudsvandet til sikre steder, hvor det forsinkes, indtil der er ledig kapacitet i kloakken. Tag med på denne byvandring og bliv klogere på de potentialer og problemer, fx anlægslofter, som Københavns Kommune har oplevet i arbejdet. 
 

På byvandringen oplever vi: 

  • Enghaveparken, der indgår som en del af Københavns Kommunes skybrudsplan for sikring af Vesterbro. Parken blev i 2017 ombygget med respekt for de kulturhistoriske værdier, der er i det nyklassicistiske anlæg fra 1927. Parken ligner sig selv, men kan nu også håndtere vand fra skybrud og har fået forbedret byrumskvaliteten. Vi oplever, hvordan nogle af parkrummene er sænket, så de kan opsamle vand. Et nyt dige er opført omkring parken og kan holde på vand fra skybrud, men til hverdag kan diget benyttes til ophold. Vi lærer mere om det 2000m3 store underjordiske rørbassin, og hvordan hele parken kan tilbageholde op til 22.600 m3 regnvand. 
  • Klimakvarter Skt. Kjelds på Østerbro, der er et eksperimentarium af klimatilpasningsprojekter. Vi gør stop ved Tåsinge Plads, der blev anlagt i 2014, i forlængelse af kommunens skybrudsplan i kombination med den lokale områdefornyelse. Resultatet er en grøn oase i byen, hvor håndtering af regnvand skaber mulighed for nye oplevelser, leg og læring. Opsamlet regnvand fra tagene omkring Tåsinge Plads kan fx pumpes op og bruges til vandleg. Pladsen er udviklet i dialog med kvarterets beboere, og processen har været præget af en række midlertidigt opstillede aktivitetsmøbler. 
  • Skt. Kjelds Plads, der er et eksempel på naturbaseret klimatilpasning, består af tre lommeparker med hver sin særlige vegetation fra Utterslev Mose, Kongelunden og Amager Fælled. Vi ser også på trafikløsninger, hvor vejarealer er skrumpet til en tredjedel til fordel for grønne byrum og hører om de barrierer der ift. nedlæggelse af p-pladser. Som afslutning går vi langs Bryggervangen og oplever hvordan skybrudssikring gør regnvandshåndteringen synlig i en åben vandafledningsløsning i forbundne regn-og plantebede.  Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen blev i 2020 tildelt Arkitektforeningens pris Årets Arne.

Tilmeldingsside