2016

2016

Byplanprisen 2016 går til …. Aalborg!

Pressemeddelelse udsendt d 16.september 2016

De tre nominerede til Byplanprisen 2016 er Herning Kommune, Billund Kommune og Aalborg Kommune. Tre gode eksempler på transformation af byer og værdige kandidater til prisen. Vinderen af Byplanprisen afsløres d. 6. oktober på årets Byplanmøde i Malmø.

Byplanprisen 2016 går til Jylland, for de tre nominerede kommuner er nemlig Herning, Billund og Aalborg. Fælles for de tre nominerede er, at de er i fuld gang med at omdanne den eksisterende by i tæt samarbejde med virksomheder og borgere. Direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium, uddyber:
- De tre nominerede har med en vedholdende og langsigtet indsats gang i en transformation, der skaber gode rammer for udvikling af byerne. Det er tre rigtigt gode bud på nytænkende planlægning, der bidrager til at skabe den lokale identitet og særegenhed. Kunsten er at forvandle og forvalte de byer, vi allerede har, siger Ellen Højgaard Jensen.

Byplanprisen uddeles i 2016 for 21. gang. Bag prisen står Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening.

De tre nominerede
Herning kommune vedtog for snart 10 år side en ny bymidteplan og har med mange greb åbnet byen og gjort det lettere at bruge byen. Forskønnelse, borgerinddragelse og bedre rammer for leg og kulturelle aktiviteter er andre af de elementer som juryen har lagt vægt på.

Aalborg kommune er nomineret for at skabe liv og åbne havnefronten for alle. Både lokale og turister har i høj grad taget havnen til sig. Kommunen er gået forrest ved at investere i byrum af meget høj kvalitet og ved at sikre at også byggerierne har kunnet leve op til det høje niveau og det åbne udtryk.

Juryen nominerer Billund kommune for den samlende fortælling om ”Børnenes Hovedstad”, de store visioner for byen og den fokuserede planlægning for og med børn. Det er juryens tese, at en plan, der har plads til børnene også vil fungere rigtig godt for alle andre.

Vinderen af Byplanprisen afsløres på årets Byplanmøde d. 6 oktober i Malmø, hvor temaet netop er ”Byer under forvandling”.

Læs mere om de tre nominerede og Byplanprisen

Læs mere Byplanmødet d. 6.-7. oktober i Malmø

Fakta
Prisen, der blev uddelt første gang i 1996, er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening. De sidste tre år er prisen gået til:
2015 Hjørring Kommune – strategisk tilpasning og investering
2014 Odense Kommune – fra stor dansk by til dansk storby
2013 København og Frederiksberg kommuner - Den Grønne Sti og Nørrebroruten

Hvem sidder i juryen for Byplanprisen?
Lisbeth Nørskov Poulsen og Mads Rue, udpeget af Akademisk Arkitektforening
Maj Green og Lene Krogh, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere