2009

2009

Byplanprisen 2009

PRESSEMEDDELELSE 1/10 2009
Københavns kommune løb med Byplanprisen i 2009

Sluseholmen fik prisen for de fine proportioner og den menneskelige skala.

Den 1. oktober fik Stadsarkitekt Jan Christiansen og Direktør Ulrik Winge fra Københavns kommune overrakt Byplanprisen. Der var tre nominerede til årets pris: Sluseholmen i København, Aalborg Havnefront samt Avedørelejren i Hvidovre.

Prisen blev overrakt på Det Danske Byplanmøde, der holdes i Slagelse. Byplanprisen uddeles hvert år til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for at fremme gode og smukke bymiljøer og landskaber.
Prisen er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening.

Kanalbyen udnytter vandets kvaliteter
Sluseholmen er en ny kanalby i Københavns Sydhavn. Byområdet er udviklet efter Hollandsk forbillede og kommunen har på bedste vis formået at udnytte de kvaliteter, som vandet byder på. Der er en rigtig fin balance mellem intimitet og intensitet.
Byplanen er stram, men variationen skabes gennem de enkelte facader. Det er ikke det enkelte hus, der skal fremhæves, men netop det harmoniske samspil mellem de forskellige facader.

I planlægningen har man brugt proportioner og løsninger, der har været afprøvet i århundreder. Sluseholmen er et rigtig godt eksempel på, at man kan skabe virkelig gedigne planer gennem en forståelse af den historiske by og de kvaliteter, den tilbyder.

Pionerområde på kanten af byen
Bebyggelsen er første etape af en helhedsplan. Udfordringen er nu at skabe en bedre forbindelse til den eksisterende by. Det vil ske, når der etableres en bro til Teglholmen, når den kollektive trafik kommer på plads og når nabokvarterene bebygges. Der er stadig tale om et pionerområde på kanten af byen.
Juryen fremhævede de fine proportioner og den menneskelige skala, de enkle, men stramme plangreb samt den konsekvente brug af gode, praktiske løsninger, der har vist sig at fungerer på andre lokaliteter. Det er på en gang et selvfølgeligt og et meget modigt og konsekvent træk.

Vinderne takkede og dedikerede årets byplanpris til de kommunale planlæggere. Naturligvis især de i Københavns Kommunes Økonomiforvaltning og teknik- og Miljøforvaltning, som har kæmpet for Sluseholmen. Pas godt på de kommunale planlæggere. De tager det lange seje træk og bliver ikke altid æret efter fortjeneste, lød det fra scenen.

Yderligere oplysninger:
Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium, 26 15 72 81
Cæcilie Skovmand, Akademisk Arkitektforening, 30 85 90 07
Arkitekt Lars Korn, Københavns kommune 33 66 13 78