2006

2006

Byplanprisen 2006

PRESSEMEDDELELSE 6/10 2006

Fokus på enfamiliehuset
Aalborg kommune løb med Byplanprisen i 2006

Torsdag aften den 5. oktober fik Rådmand Henrik Thomsen fra Aalborg kommune på sin bys vegne overrakt Byplanprisen i overværelse af 720 kommunalpolitikere og planlæggere.
Prisen blev overrakt på Det 56. Danske Byplanmøde, der holdes i Ringkøbing.

Byplanprisen uddeles hvert år til en kommune, et amt eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for at fremme gode og smukke bymiljøer og landskaber. Prisen er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og akademisk Arkitektforening. I år var der tre nominerede.

Hasseris – bevar mig vel
Byplanprisen 2006 bliver tildelt Aalborg Kommune for et stærkt formidlingsarbejde, der sætter fokus på enfamiliehuset. Kommunen har brugt en bred vifte af redskaber for at komme i kontakt med ejerne, herunder hjemmeside, kontakt til pressen, bydelsture, stilblade og lokalplaner.

Et af de væsentligste elementer er stilbladene, som er udviklet for de 12 mest typiske stilarter. Stilbladene fortæller hvilke karakteristika husene har, og hvad man skal have øje for ved fornyelse og ombygning. Stilarterne kan genfindes i 3 lokalplaner, der ud fra registreringer af det enkelte hus´ stilart og bevaringsværdi fastlægger bestemmelser for husenes udseende. Der er lavet planbestemmelser til hver af de 12 karakteristiske stilarter. Lokalplanerne er udformet i et godt og ligefremt sprog, og stilbladene er overskuelige og velillustrerede.

Forstå dit hus
Aalborg Kommune har gennem lokalplanarbejdet og formidlingsindsatsen prioriteret en sikring af et af de mange store områder, som er bebygget med enfamiliehuse. I disse områder er det afgørende, at ejerne selv har en forståelse for bebyggelsens kvaliteter. Gennem et flot formidlingsarbejde har Aalborg Kommune formået at bringe sig i kontakt med mange husejere, der ikke i udgangspunktet interesserede sig for kulturhistorie, arkitektur og planlægning.

Juryen lægger vægt på, at områder med enfamiliehuse findes over hele landet og at alle kommuner kan lade sig inspirere af det gode eksempel i Hasseris.

Tidligere byplanmøder

Se tidligere års vindere af Byplanprisen