2020

2020

Byplanprisen 2020

Årslev - fremtidens forstad

Faaborg-Midtfyn Kommune modtager Byplanprisen 2020 for udviklingen af Odense-forstaden Årslev. Det er byudvikling i en skala, der er en storby værdig, vurderer juryen. Men udviklingen sker altså i en by med 4000 indbyggere, hvor den tætte involvering af borgerne har været afgørende for successen.

Se interview med borgmester Hans Stavnsager

Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo? Vi kan jo ikke alle bo i de store byer og derfor er oplande og forstæder vigtige. Faaborg-Midtfyn har med udviklingen af Årslev givet et godt bud på, hvordan forstæderne kan blive attraktive steder at bo og leve. Og det har udløst Byplanprisen 2020. Juryen har bl.a. lagt vægt på den tætte involvering af borgerne og den gode kommunikation om strategien.

Prisen blev afsløret og overrakt af direktør Lars Autrup, Arkitektforeningen, ved et live-transmitteret event d. 1.10. Faaborg-Midtfyn Kommune vandt Byplanprisen i tæt opløb med Furesø Kommune/Bofællesskabet Mageløse og Køge Kommune/Køge Kyst.

Ny bymidte og bæredygtige boligkvarterer
Faaborg-Midtfyn Kommune købte i 2015 en nedlagt og forfalden fabrik midt i Årslev. Kommunen undlod at rive den ned og gav i stedet nøglerne til byens borgere. Med kommunens opbakning skabte de 4.000 borgere et aktivt og socialt rummeligt hus kaldet Polymeren, hvor der er crossfit, aktivitetssted for veteraner, teater, koncerter, værksteder og butikker side om side.

Juryen lægger vægt på, at Faaborg-Midtfyn Kommune har udviklet strategierne i fællesskab med borgerne og at man har afsat 150 millioner til investeringer i området. Det er byudvikling i en skala, der kunne være en storby værdig, som nu udspiller sig på en langt mindre scene i provinsen, lyder vurderingen fra juryen.

- Byudviklingen i Årslev har vist, hvor vigtigt det er, at kommunerne har blik for forstæderne og dyrker de muligheder som disse rummer. Borgerne har kvitteret og givet deres bidrag, der understreger, at byudvikling handler om meget mere end detailhandel og cafeer, siger direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium.

Nye boliger i området respekterer landskabet og de smukke omgivelser kommer på den måde både de nye tilflyttere og de nuværende indbyggere til gode. Og så stilles, der krav om bæredygtighed og DGNB-certificering af alle boligerne. Der er anlagt en supercykelsti, der fører direkte ind til Odense centrum.

Stolt borgmester
Og det var en meget tilfreds borgmester Hans Stavnsager fra Faaborg-Midtfyn Kommune, der modtog prisen.

- Det forpligter at finde vej i planlægningen af gode byer. Også selvom vi ikke arbejder med en storby eller et decideret vækstområde. Det skylder vi borgere, der har valgt at bo i landdistriktskommuner og forstæder uden for de større byer. Det handler om at forhindre, at Danmark knækker midt over. Derfor er vi utroligt stolte og glade for at modtage Byplanprisen for udviklingen af ”Fremtidens Forstad”. Vi håber vi kan være med til at inspirere andre med de erfaringer og den proces, vi står midt i, lyder det fra borgmester Hans Stavnsager, Faaborg-Midtfyn Kommune.

 

Mange funktioner
Omdrejningspunktet for udviklingen af Årslev er en projektkonkurrence og en strategiske udviklingsplan fra 2019. Med planen og de to vinderprojekter i hånden står kommunen foran en samlet udvikling af to sammenvoksede småbyer. Planen for en ny samlende bymidte bygger videre på foreningsdrevne fællesskaber i hallen Polymeren og de kommunale aktører i skolen, daginstitutionerne, biblioteket og musikskolen.

Se de tre nominerede til Byplanprisen 2020

Byplanprisen siden 1996
Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”. Prisen er uddelt siden 1996.

I juryen er:

  • Lisbeth Nørskov Poulsen og Mads Rue, udpeget af Akademisk Arkitektforening
  • Jes Møller og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
  • Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere

Læs mere om Byplanprisen

Hvem har fået prisen de sidste 3 år?

Se tidligere års vindere af Byplanprisen