8: Havneomdannelse og bytransformation

8: Havneomdannelse og bytransformation

Bustur med byvandringer tilrettelagt med Flensburg Stadt - dansktalende guide

Flensborgs gamle havneområder er vigtige strategiske udviklingsområder. Byen oplever en kraftig befolkningsvækst og har et mål om at opfylde behovet for nye boliger indenfor områderne. Desuden er det Flensborg Stats visionen at styre væksten samtidig med at skabe nye kvaliteter for indbyggerne. Med udgangspunkt i to vidt forskellige havneområder, drøfter vi på denne udflugt nye former for borgerinddragelse, arkitektkonkurrencer, ejerskab, og mobilitet. 

På udflugten oplever vi

  • Den tidligere flådestation Sonwik, der er siden 2002 er omdannet til en eksklusiv bydel. Vi oplever fredede kasernebygninger, der er moderniserede til bolig og erhverv, samt nye lejligheder i huse på til 40 meters højde. Vi besøger også lystbådehavnen med 20 ”vandhuse”, der er bygget på en bro båret af bjælker ude i fjorden.
  • Den tidligere erhvervshavn Hafen-Ost, et område på 64 ha, som ligger tæt på indre by, der skal omdannes till et nyt bolig- og erhvervskvarter. Besøget her fokuserer på områdets potentialer og processer. Vi besøger kommunens projektkontor i området og de karakterfyldte fredede silobygninger, samt et maritimt museum, der er et af de første realiserede projekter. Aktuelt forberedes omdannelsesprocessen og Flensborg Stadt tænker denne udvikling i nye baner. Fx afprøves borgerinddragelsesmetoder som ’Hafensafari’ og der arbejdes med nye principper for byudvikling, der kaldes ’sufficiency oriented urban development’, hvilket undersøges i samarbejde med universitetet i Flensborg.  

Denne udflugt ender kl. 15.00 ved Hafenspitze på Flensborg Havn, hvor der finder en lille afslutning af Byplanmødet sted.  Kl.15.30 kører busserne mod nord med stop i Tinglev kl. 16.00, Skansen i Sønderborg kl. 16.00 og Sønderborg lufthavn 16.15.