Udvikling og afvikling

Udvikling og afvikling

A

Cases og metoder fra Hjørring til Thüringen

Byplanprisen 2015 gik til Hjørring Kommune for en Plan- og Udviklingsstrategi, der er klar i spyttet om, at der både er en udviklings- og tilpasningsdagsorden. Potentialet skal udnyttes, der hvor der er vækst og der skal tilpasses i de områder, hvor udviklingen er gået i stå – det kan skabe nye kvaliteter begge steder. Vi går dybere ind i hvordan man som politiker står på mål for en sådan politik, suppleret med cases, der belyser hvordan der arbejdes med skrumpning i landdistriktet.

I Thüringen i Tyskland har man tilsvarende udfordringer – nogle byer vokser, mens antallet af indbyggere i landdistriktet falder kraftigt. Her arbejdes med udvikling og afvikling under temaet StadtLand – sammenhæng mellem by og land. Det sker i regi af en IBA – Internationaler Bauausstellung, der er et langsigtet forsøgslaboratorium finansieret af delstaten. IBA afprøver og udvikler metoder og projekter over en tiårig periode og der skabes resultater i 1:1.

Overtegnet

 

Vi gennemgår et par cases og hører om metodeudvikling, som grundlag for en debat om fordele og ulemper ved de forskellige tilgange. 

  • Borgmester Arne Boelt(S), Hjørring Kommune – de overordnede planer suppleret af indlæg om landdistriktsstrategi 2.0 og konkrete cases, blandt andet Løkkensvej-projektet
  • Arkitekt Ulrike Rothe, IBA Thüringen, inspirationsoplæg om at skrumpe tyske byer (hun taler dansk) og fortælle om arbejdsmetode og mål i projektet/forsøgslaboratoriet.
  • Mødeleder: Sigmund Lubanski, Underdirektør i Erhvervsstyrelsen