Fredericia og den kreative klasse

Fredericia og den kreative klasse

Leder fra Byplan Nyt 2, 2017

Jeg sidder midt i København og sveder, mens 1000-vis af unge fester i gaderne. Det forstyrrer mig lidt - og det kaldes distortion. Ikke at forveksle med disruption, selvom begge dele påvirker den måde byer skal planlægges på.

Disruption handler om automatisering og digitalisering. Vi har længe talt om, at arbejdspladser og virksomheder bliver uafhængige af steder og deres kvalitet. Betyder det så, at byer vil miste deres betydning som knudepunkter? Nej for det er kun en del af virksomhederne der bliver mobile. Andre virksomhedstyper vil stadig konkurrere på beliggenhed og herlighedsværdier. Derfor fortsætter storbykonkurrencen.

Nøglen til blandede byer ligger også i udbuddet af arbejdskraft og i et tæt samarbejde mellem offentlige instanser og private virksomheder.

I 00´erne lancerede den amerikanske professor Richard Florida sin teori om Fredericia og den kreative klasse den kreative klasse. Hans præmieeksempel på, hvordan kreative miljøer kunne understøtte byers økonomi er San Francisco. Senere blev begrebet brugt og misbrugt – også i Danmark.Men Florida har netop udgivet en bog hvor han advarer mod ulighed og siger at vi skal passe på, at strategien ikke giver bagslag. De unge og veluddannede er søgt tilbage til byerne, og boligerne er mange steder blevet ubetalelige. Men det handler ikke kun om blandede boliger. Nøglen til blandede byer ligger også i udbuddet af arbejdskraft og ii et tæt samarbejde mellem offentlige instanser og private virksomheder.

I år holder vi byplanmøde i Fredericia, der lige netop nu har de allerbedste forudsætninger for at skabe en blandet by. De har boliger til alle indkomsttyper. De er med Fredericia teater i front den kommune, der bruger flest midler på kultur og samtidig ligger byen i toppen som erhvervskommune med virkelig mange store traditionelle produktionsvirksomheder. De investeringer, der i dag foretages i bymidten og på havnen, vil skabe mere liv. Mit håb er, at det liv bliver mangfoldigt og at byen vil fortsætte som mønstereksempel på en inkluderende by med plads til alle. Det kan godt betale sig i længden.

Tror jeg lukker vinduet og drømmer mig til Fredericia.

Ellen Højgaard Jensen,
Direktør for Dansk Byplanlaboratorium