Udflugt 11: Boligudvikling i balance – Et tilbageblik på fortiden for fremtiden

Foto: Mads Fjeldsø

Udflugt 11: Boligudvikling i balance – Et tilbageblik på fortiden for fremtiden

Bustur

Kom med på en rejse, hvor vi laver et tilbageblik på fortidens planlægning gennem et resilient perspektiv. Vi besøger to populære boligområder og undersøger hvad vi kan lære af de valg, der blev truffet dengang, og hvordan vi kan anvende disse erfaringer i fremtidens byudvikling.

Første stop er Tirsbæk Bakker, et nyere boligområde, der er resultatet af en 15 år gammel helhedsplan. Området rummer 1.000 boliger, fra parcelhuse til rækkehuse og almene boliger. Udviklingen er sket med lynets hast, og grundene solgt før blækket på lokalplanen var tørt. Infrastrukturen og de offentlige og private tilbud i lokalmiljøet er presset, hvilket blandt andet har resulteret i en helt ny daginstitution. Her spiller naturgenopretning og naturbaserede løsninger en central rolle, hvor vilde heste og moderne boliger går hånd i hånd. Tirsbæk Bakker har store naturområder, store grunde og store boliger – men vi spørger: Ville vi vælge den samme løsning i dag? Vejles vision om at "give mere, end vi tager" og at "forme fremtiden med mod" peger på en mere bæredygtig byudvikling, hvor naturen sættes først, og boligtæthed og størrelser tænkes i nye baner.

Efter Tirsbæk Bakker tager vi 30 år tilbage i tiden til Lille Grundet, et boligområde skabt ud fra en stram strukturplan, der tilpasser sig det kuperede terræn uden større terrænændringer. Områdets bebyggelse er opdelt i små enheder, som både giver plads til individuelt byggeri og mindre samlede boligområder, hvilket skaber et varieret udbud af boligformer. Her findes både ejerboliger, lejeboliger, andelsboliger og bofællesskaber. Med mindre grunde og et stærkt fællesskab har Lille Grundet opnået en robust sammenhængskraft. Kan vi lære af denne tilgang, når vi ser på, hvordan vi fremtidssikrer Vejles udvikling?

Kan et tilbageblik på fortidens planlægning være med til at forme en ny og resilient byudvikling, der bidrager til at løse fremtidens udfordringer? Hvordan kan vi vende udviklingen mod mindre grundstørrelser, mindre boliger og et lavere CO2-aftryk, når boligkvadratmeterne blot vokser? Kan planlægning bruges til at styrke fællesskaber og skabe store bynære naturområder og rekreative oplevelser?

På udflugten oplever vi blandt andet:

  • En tur gennem det nye boligområde Tirsbæk Bakker, hvor vi diskuterer arkitektur, naturgenopretning og måske møder de vilde konikheste.
  • En gåtur i det 30 år gamle Lille Grundet og det nyere Store Grundet, hvor vi taler om boligpolitik og byudvikling i balance.
  • Den Grønne Ringsti, som forbinder boligområderne via både gamle og nye stier og gør det nemt og sikkert for bløde trafikanter at komme til skole, arbejde, skov eller strand ved Tirsbæk.

 

En dialog omkring hvordan bæredygtig byudvikling og boligpolitik bidrager til en by i balance. Hvorfor det kræver modig politisk vilje at turde prøve noget nyt. Hvordan kommuneplanen kan bruges til at sætte naturen først, fremmer bæredygtighed, det fælles ansvar og fællesskabet. Men ben i Vejle med Viljes vision om at give mere end vi tager og former fremtiden med mod.