Udflugt 13: Kulturarv i nye rammer – Jelling Monumenterne og Hærvejen

Foto: Vejle Kommune

Udflugt 13: Kulturarv i nye rammer – Jelling Monumenterne og Hærvejen

Bustur

Tag med på en udflugt, hvor fortid og nutid smelter sammen i hjertet af Danmarks historie. Vi skal opleve Jelling Monumenterne og Hærvejen – to centrale elementer i Danmarks kulturarv.
Jelling Monumenterne, et af Danmarks vigtigste kulturarvsmonumenter, er optaget på UNESCO's verdensarvsliste og tiltrækker årligt op mod 300.000 besøgende.

Helhedsplanen for det nu færdiggjorte monumentområde blev udarbejdet i 2012 af Kristine Jensens Tegnestue i samarbejde med kunstner Ingvar Cronhammar. Færdiggørelsen af området markerer afslutningen på en lang udviklingsproces, der skaber en balance mellem fortidens spor og nutidens formidling. Projektet er støttet af A.P. Møller Fonden. 


Hærvejen, Jyllands historiske hovedfærdselsåre, løber direkte gennem monumentområdet. I dag er Hærvejen en populær vandre- og cykelrute, der giver dig mulighed for at opleve Jyllands landskaber på nærmeste hold. Vejle Kommune arbejder på at forbedre oplevelsen og optimere rutens kvalitet og komfort for både cyklister, vandrere og lokale brugere.


På gården Anesminde i Jelling kan du stå med det ene ben på Hærvejen og det andet i en mytologisk have. Vejle Kommune udvikler stedet med en stor ny legeplads, madpakkesteder og renoverede bygninger, så Anesminde bliver et levende mødested, der favner besøgende til UNESCO-verdensarven, Hærvejens vandrere og byens borgere.


Projektet fører de besøgende på en rejse gennem vikingetidens landskab, der danner en ny værdig ankomst til monumentområdet. Her opleves et formidlingslandskab, der illustrerer den mytologiske verden og overgangen fra asatro til kristendom – Jelling Monumenternes historiske omdrejningspunkt. Legepladsen åbner til efterårsferien 2025 og de renoverede bygninger vil være klar i løbet af 2026. Hærvejsprojektet er støttet af Nordea-fonden.


Kom med og oplev en af Danmarks mest betydningsfulde kulturarvslokaliteter i nye, inspirerende rammer og få indblik i, hvordan det påvirker bylivet og skaber nyt liv og sammenhænge i Jellings bymidte.

 

Gennem omhyggelig restaurering, moderne formidling og bæredygtig turisme sikres det, at området forbliver en levende del af Danmarks historie langt ud i fremtiden.