Udflugt 3: Vandet kommer – Vandhåndtering i Vejle midtby

Foto: Vejle Kommune

Udflugt 3: Vandet kommer – Vandhåndtering i Vejle midtby

Gåtur

Tag med på en gåtur langs åerne i Vejle Midtby og få et indblik i, hvordan Vejle Kommune håndterer den stadig mere udfordrende opgave med at forebygge oversvømmelser i midtbyen. Vejle er en by, hvor vandet altid har været en central del af livet – både som ressource og som trussel. Byens placering ved fjorden og de mange vandløb, der strømmer gennem Vejle, betyder, at byen er særligt udsat for oversvømmelse.

Under turen vil vi blandt andet stoppe ved Fordelerbygværket ved Abelones Plads. Dette anlæg er designet til at sikre en optimal afvikling af store vandmængder fra Grejs Å, som her deler sig i to og løber videre gennem Vejle Midtby. Bygværket spiller en afgørende rolle i at styre, vandet under kraftige regnskyl.

Vi besøger også pumpe- og sluseanlægget i Omløbsåen. Dette anlæg sikrer, at åen fortsat afvandes under højvande i Vejle Fjord, og forhindrer, at stormfloder, der opstår ved vandstande over kote 2,5 meter, forplanter sig op i åen. Anlægget er et af de vigtigste elementer i byens forsvar mod oversvømmelser, og det giver et indblik i, hvordan avanceret teknik spiller en central rolle i at beskytte byen. Du får også mulighed for at se det seneste anlæg i rækken – et nyt sandfang, der er designet til at optimere driften og på den måde muligheden for at øge vandføringen i Omløbsåen.

Med fremtidige klimaforandringer forudses en øget risiko for oversvømmelse. Stigende vandstand i Vejle Fjord, kraftigere stormfloder og hyppigere og mere intense regnskyl vil udfordre byens infrastruktur. Vejle Kommune har derfor udarbejdet en omfattende risikostyringsplan for at håndtere oversvømmelser i det udpegede risikoområde, hvor flere oversvømmelser historisk set har fundet sted.

Vandets vej gennem byen er kompleks, da vandet strømmer fra et stort opland. En række delprojekter arbejder med midlertidig forsinkelse af vandet i oplandet. Især ved store regnhændelser spiller åerne en central rolle i, hvordan vandet kommer igennem byen, og derfor er det vigtigt at kunne styre vandet effektivt og sikre, at det gør mest mulig gavn og mindst skade.
Men vandhåndtering i Vejle handler ikke kun om tekniske løsninger. Vejle Kommune ønsker at klimatilpasningsprojekterne skal bidrage til at skabe en resilient by, hvor løsningerne også bidrager til rekreativ værdi, fællesskab og tryghed. De enkelte projekter skal formidle fortællingen om vandets vej og fremme forståelsen for, hvorfor vandhåndteringen er vigtig for byen.

Kom med og oplev, hvordan Vejle Kommune arbejder for at sikre en fremtid, hvor vandet er en styrke for byen og ikke kun en trussel.

 

Håndtering af vand i Vejle kræver koordineret ledelse på tværs af sektorer, hvor kommunen skal balancere tekniske løsninger med borgerinddragelse og byplanlægning. At lede en klimatilpasningsstrategi indebærer langsigtet planlægning, tværfagligt samarbejde og beslutningstagning under usikkerhed. Vejle arbejder aktivt med at formidle viden om vandhåndtering til borgerne. En stærk ledelse sikrer ikke kun tekniske løsninger, men også at folk forstår, accepterer og engagerer sig i initiativerne.