Udflugt 1: Ny Rosborg – en ny resilient bydel

Foto: LYTT Architecture

Udflugt 1: Ny Rosborg – en ny resilient bydel

Gåtur

Kom med på en gåtur til fremtidens bydel, hvor arkitektur, fællesskab, natur, leg og læring er en del af områdets identitet. Ny Rosborg kommer til at rumme lige så mange borgere som Vejle midtby gør i dag, men halvdelen af bydelen udlægges til natur. Den nye resiliente bydel er mangfoldig – her skal være plads til både ejer- og lejeboliger, almene boliger, bofællesskaber, hjemløseboliger og tiny houses. Området kommer til at byde på et bredt og varieret boligudbud med fokus på social resiliens og sammenhængskraft, midt mellem Vejles intense byliv og ådalens smukke natur. 

På udflugten kan du se og høre om, hvordan den nye bydel udvikles på holme med hver deres karakter, omgivet af store naturområder og rekreativ vandhåndtering – og hvor naturoplevelser er en del af grundværdierne sammen med bylivskvalitet og kulturmiljøer. Det at teste og eksperimentere samt have fokus på leg & læring kommer bl.a. til udtryk i ”Verdens vidunderligste daginstitution”, der er det første byggeri, som skyder op.

Ny Rosborg er et eksempel på en kompleks problemstilling – en byudvikling med mange forskellige interesser og udfordringer. For hvordan kan man egentlig omdanne en gammel losseplads til et attraktivt byudviklingsområde - og holde et Landsstævne for 25.000 mennesker for foden af en 20 meter høj deponibakke? 

Vores bud hedder ”Visionsdreven byudvikling”, hvor vi tør drømme, teste og eksperimentere på vejen mod en ny grøn og resilient byudvikling.

På udflugten oplever vi blandt andet:

  • Hvordan man kan arbejde med projektledelse på baggrund af en vision.
  • Hvordan udfordringer vendes til muligheder – og hvilke nye udfordringer og muligheder det giver.
  • Hvordan den nye bydel udvikles på holme omgivet af store naturområder og rekreativ vandhåndtering.
  • Hvordan der byudvikles på en gammel losseplads og hvordan der arbejdes med at skabe en ny fortælling for området.
  • Hvordan der arbejdes med resiliens og verdensmål i børnehøjde i den nye daginstitution.
  • Hvordan der skabes mangfoldighed – herunder bofællesskaber, Tiny Houses og Hyttebyen, der fungerer som led i Vejles arbejder med social resiliens og hjemløsestrategien.

 

Visionsdrevet byudvikling med fokus på bæredygtighed, sociale fællesskaber, innovation og livskvalitet. Ny Rosborg realiserer ambitioner fra mobilitetsplanen, boligpolitikken og DK2020. Udviklingen er baseret på involvering af virksomheder, uddannelser, kommune og civilsamfund, hvilket sikrer mangfoldighed og nye ideer. Området eksperimenterer med naturoplevelser, leg og læring, og vandhåndtering er både rekreativ og bæredygtig. Der er brugt overskudsjord fra lokalområdet, og Ny Rosborg bliver en blandet og mangfoldig bydel med både hjemløseboliger, tiny houses, almene boliger og bofællesskaber, der styrker den sociale resiliens.