5: Landskaber med power

5: Landskaber med power

Bustur med landskabsvandringer tilrettelagt med Aabenraa, Sønderborg og Tønder Kommune

Den grønne omstilling øger presset på det åbne land: vidtstrakte solcelle-plantager, højere og større vindmøller, store datacentre og biogasanlæg. Er monumentale energilandskaber partout skæmmende, eller kan vi tilpasse dem i landskabet? Kan vi tolerere dem og måske se dem som smukke, fordi de vidner om ansvarlighed over for klimaet? I grænselandet kan vi se hvordan forskellig planlægning giver forskellige landskaber nord og syd for grænsen. Vi får en fornemmelse af de stor-skala anlæg, der banker på ude i det åbne land - biogasanlæg, datacentre, større vindmøller og solcelleanlæg. 

På udflugten oplever vi: 

  • Glansager Energy Valley, som kombinerer fjernvarme, biogas og solcellepark, her får vi et kort oplæg om, hvad Project Zero betyder for omstillingen i området. 
  • Vi sætter kursen mod landsbyen Sæd (køreturen tager 1 time 15 min) og undervejs hører vi oplæg om strategisk energiplanlægning på tværs af 4 sønderjyske kommuner, som her er formaliseret i SEP.  I Sæd, der er nabo til vindmølleområdet møder vi Sæd Lokalråd til en snak om deres partnerskab med Tønder Kommune i forbindelse med vindmølleudbygningen og naboskabet til energianlæggene.
  • Vi passerer den dansk tyske grænse (husk pas) ved Sofiedal Grænseovergang og gør stop ved Ellhöft, hvor vi oplever store tyske vindmøller og landbrugslandskaber. På tilbagevejen passerer vi Kassø datacenter og får indtryk af det tekniske landskab med solcellesite på 440 ha, transformatorstation, nye og gamle elmaster.

Denne udflugt ender kl. 15.00 på Rødekro Station, hvor der finder en lille afslutning af Byplanmødet sted.  Kl.15.30 kører busserne mod Sønderborg med stop på Skansen i Sønderborg kl. 16.00 og Sønderborg Lufthavn 16.15.