Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder, Byplan Nyt 2, Juni 2019
Under valgkampen stod mange folketingspolitikere i kø for at fortælle, hvor grønne og klimabevidste de var. Det er der mange gode grunde til. Hvis vi ikke ændrer vores traditionelle planlægning, så stiger temperaturen yderligere, oversvømmelserne bliver hyppigere og ressourcerne slipper op. Det er ganske rigtigt, når aktivisterne med unge Gretha Thunberg i spidsen gør os andre opmærksomme på, at der ikke er en Planet B.
Der er mange europæiske storbyer, der arbejder aktivt med klimapolitik. Problemet er, at de savner opbakning fra EU og nationalstaterne.
Borgmestrene i de store byer er langt foran. I starten af maj skrev 210 europæiske borgmestre f.eks. et åbent brev til EU's stats- og regeringsledere. De kaldte den europæiske klimapolitik utilstrækkelig. Initiativet blev taget af storbynetværket C40, der mødes i København til efteråret. Hold øje med dem. Der er mange europæiske storbyer, der arbejder aktivt med klimapolitik. Problemet er, at de savner opbakning fra EU og nationalstaterne.
Spørgsmålet er, hvordan vi holder den nationale gejst oppe efter valget. Den næste landsplanredegørelse vil være et rigtig godt sted at sætte scenen. Her kan regeringen melde ud, hvilke konkrete fysiske initiativer, der vil blive sat i værk – og ikke mindst hvor. Samtidig bør planlægning på et forpligtende tværkommunalt eller regionalt niveau genopfindes.
Når det f.eks. gælder verdensmål 15, der handler om livet på land og en opbremsning af tabet af biodiversitet, så klarer Danmark sig rigtig dårligt. Her kan man gøre en stor forskel, hvis man planlægger aktivt for store sammenhængende naturområder på tværs af kommunegrænserne. Det er en større planlægningsøvelse, men den er ikke umulig.
I forbindelse med klimatilpasning er det også oplagt at samarbejde på vandoplandsniveau. I magasinet her kan du f.eks. læse om udvalgsformand Bo Vesth fra Egedal, der efterlyser en ny vandløbslov og flere redskaber, der kan understøtte forpligtende tværkommunale samarbejder. For det vand, der falder i en højtliggende kommune, kan skabe store problemer et helt andet sted.
Her er nævnt et par konkrete nedslagspunkter, men listen er lang. Når hverdagen indfinder sig på Christiansborg, så skal vi holde politikerne fast på, at klima og verdensmål bliver flyttet fra valgtaler og forord til bindende fysisk planlægning. Varm luft har vi nok af.
Ellen Højgaard Jensen,
direktør for Dansk Byplanlaboratorium