13: Sønderjysk gastronomi – en bid af Sønderjylland

13: Sønderjysk gastronomi – en bid af Sønderjylland

Overtegnet

Bustur tilrettelagt i samarbejde med Sønderborg Kommune. 

Gastronomi er et af Sønderborgområdets fyrtårne. Området leverer fra naturens hånd rent hav og fed jord til produktion af fødevarer blandt andet Danmarks Nationalæble – Gråstenæblet, lokale pølser og kornprodukter. Solæg, kål og det sønderjyske kaffebord er mad, som i forvejen har sat landsdelen på det kulinariske kort.

På udflugten oplever vi:

  • Den Kongelige Køkkenhave. Det var Dronning Ingrid, der i sin tid stod bag anlæggelsen af den køkkenhave nord for Gråsten Slot, der åbnede for offentligheden i 2020. Den Kongelige Køkkenhave er i dag en velbesøgt turistattraktion, som drives i et tæt samarbejde mellem slotshavens gartnere og det grønne team fra Sønderborg Kommunes beskæftigelsestilbud ”Væksthuset”. Køkkenhaven leverer frugter, urter og grøntsager direkte til Kongehuset under deres sommerresidens på Gråsten Slot. Vi besøger også Gråsten Slotshave, hvor Dronning Margrethe har sat sit eget præg på valget af farver og planter.
  • På den naturskønne Kær Halvø slår vi os ned for at spise frokost. Gennem en sønderjysk tapas fra Rønhaveslagteren smager vi på forskellige lokale pølser, heriblandt ringriderpølsen, som er en af områdets store egnsspecialiteter. Til maden serveres en smagfuld most på håndplukkede æbler fra Hestehavegård Æbleplantage. Under frokosten skal vi blandt andet høre om app’en Naturlandet, der indeholder fire dansk-tyske fødevareruter og er blevet til i et samarbejde med lokale aktører på tværs af Danmark og Tyskland.
  • Vi besøger det lokale, prisvindende gindestilleri – Destilleriet Als – hvor vi kommer bag om produktionen og får en inspirerende fortælling om et ungt destilleri i udvikling.
     

Denne udflugt slutter i Sønderborg, hvorfra der vil være busser til Sønderborg Station og Sønderborg Lufthavn.